V obvode Prešov hlásia povodňové škody za vyše 196 miliónov korún

18.08.2004 Celý región

Vyše 196 miliónov korún činia škody, ktoré spôsobila povodeň na území okresov Prešov a Sabinov v závere tohoročného júla. Informoval o tom 17. augusta na tla...
Vyše 196 miliónov korún činia škody, ktoré spôsobila povodeň na území okresov Prešov a Sabinov v závere tohoročného júla. Informoval o tom 17. augusta na tlačovej konferencii v Prešove prednosta tunajšieho obvodného úradu a predseda obvodnej povodňovej komisie Štefan Kužma.

Povodeň najviac poškodila majetok právnických osôb, podľa odhadov na vyše 113, 7 milióna Sk. V tejto sume nie je ešte asi 20 miliónov korún odhadnutých škôd na majetku Slovenského vodohospodárskeho podniku. Škody na majetku obcí činili 39, 7 milióna korún a na majetku občanov 32, 75 milióna korún. Hlásenie o poškodení majetku podalo dovedna 67 obcí, čo sú približne dve tretiny z celkového počtu obcí v obvode.
Náklady na záchranné práce činili vyše deväť miliónov korún.
Kužma na margo poučenia z povodne a z nahlasovania škôd uviedol, že viacerí starostovia, hlavne skúsenejší z minulosti, \"majú tendencie natiahnuť výšku škôd\". Zarátavajú do nich hlavne cesty, ktoré majú zničené za mnohé roky, a snažia sa presvedčiť, že to je dôsledok tejto povodne. Na verifikáciu nahlásených škôd zriadili tri komisie. \"Mali sme aj prípady, keď po verifikácii odhad išiel na desatinu toho, čo pôvodne bolo vykázané, \" dodal.
Rozpornou je požiadavka Komplexnej centrálnej záchrannej služby z Gabčíkova, ktorá chce preplatiť 884 tisíc korún za práce spojené hlavne s čistením a dezinfekciou studní, vykázaných v siedmich obciach. \"Vyžiadame si precíznejšie podklady a potom ju môžeme akceptovať, \" poznamenal Kužma.
Tlačová konferencia sa konala po poslednom zasadnutí obvodnej povodňovej komisie. Tá nemá žiadne hlásenia napr. o nutnosti ešte dovážať pitnú vodu do obcí. Poslednú požiadavku mali hasiči 4. júla. V niektorých úsekoch pri toku Torysy a Sekčova je stále ešte vysoká hladina spodnej vody.
(jj)
 

Vyberte región

mark